4 - 0

Weerdinge 1 (zon)

3e klasse C

22 september 2019 14:00

Als debutant kende Westerwolde afgelopen zondag in eigen huis een uitstekende seizoensopening door opponent Weerdinge een duidelijke en verdiende 4 – 0 klop te geven. De vier doelpunten werden keurig over beide speelhelften verdeeld, waarin spits Joan Solano zowel voor als na de rust een belangrijk aandeel had. Ook qua spelverhouding waren beide helften verdeeld. In de eerste helft een sterker Westerwolde en in het tweede bedrijf een aanvallender en dus dominanter Weerdinge, dat echter vergat haar dadendrang in treffers om te zetten. Westerwolde lukte dit dus in het tweede bedrijf nog wel twee keer via een verkregen penalty en een haarscherpe counter.

Westerwolde begon voortvarend aan het o zo belangrijke eerste duel in een nieuwe klasse. Binnen zeven minuten vielen er al twee doelrijpe kansen te noteren voor de thuisploeg, die op jammerlijke wijze onder andere door Solano om zeep werden geholpen. Maar in de 10e minuut wist de flegmatieke spits de trekker wel succesvol over te halen. Op aangeven van René v.d. Laan schoot hij de bal vanaf zestien meter droog en beheerst achter de goalie van Weerdinge: 1 – 0. Acht minuten later was het v.d. Laan zelf die de voorspong wist te verdubbelen. Op aangeven vanaf rechts door Frank Riks wist ook hij op koelbloedige manier het net van de tegenstander te vinden: 2 – 0. De rest van dit eerste bedrijf golfde het spel op en neer, waarbij Westerwolde onder meer geluk had dat een bal die over de doellijn hobbelde, juist de ander kant en dus het veld weer in rolde. Met een katachtige redding na een goede vrije trap voorkwam doelman Henk Hebers van Westerwolde dat Weerdinge voor de thee nog de aansluitingstreffer kon scoren. Na vijfenveertig minuten aantrekkelijk voetbal stuurde de ook nu weer rustig en overwegend bekwaam leidende scheidsrechter Koning uit Scheemda spelers en begeleiding naar de thee.

In de tweede helft dus een wat spelbeeld betreft sterker Weerdinge, maar ook nu lukte het de ploeg van trainer Jordi Nijgh niet doelman Hebers te verschalken. Aan de andere kant kende arbiter Koning in de 61e minuut een strafschop toe aan Westerwolde na een enigszins ongelukkige handsbal van een Weerdinger verdediger. Kevin v.d. Laan, die later de enige gele kaart in deze wedstrijd kreeg voorgeschoteld, wist wel raad met dit buitenkansje: 3 – 0. Opvallend was het dat scheidsrechter Koning direct hierna een waargenomen slaande beweging van de doelman van Weerdinge ten opzichte van Solano niet met de juiste sanctie wist te beoordelen. Daar waar Weerdinge voortdurend probeerde een doelpunt te forceren, lagen er natuurlijk uitstekende countermogelijkheden voor Westerwolde en het was dan ook andermaal de pijlsnelle René v.d. Laan die nu op links aan zijn tegenstander ontglipte. Voor de bij de tweede paal vrijstaande Joan Solano was het daarna een koud kunstje de prima voorzet van v.d. Laan in de 66e minuut binnen te tikken: 4 – 0. Hierna wist Westerwolde de wedstrijd onder leiding van laatste man en uitblinker Rik te Velde rustig uit te spelen, zonder ook maar een moment in gevaar te komen. Jammer was het dat Elroy v.d. West in de 89e minuut niet de 5 – 0 op het scorebord kon laten aantekenen. Zijn prima inzet spatte op de lat uiteen. Desalniettemin  stapten spelers en begeleiding van Westerwolde na negentig minuten aantrekkelijk voetbal in volle tevredenheid van de kunstgrasmat op De Barlage.

Hoewel de wedstrijd en de geboden tegenstand deze middag nog geen goede graadmeter zijn voor het verloop van de verdere competitie, kan zonder enige moeite worden geconstateerd dat Westerwolde door deze eclatante overwinning een eerste stap heeft gezet om de doelstelling voor deze competitie – rechtstreekse handhaving – te verwezenlijken. Hoewel, een trouwe supporter met derde klasse-ervaring (waarvan we de naam maar even niet zullen noemen …..) repte al over het naar boven bijstellen van deze doelstelling. De komende twee uitwedstrijden zullen leren hoe de vlag er daadwerkelijk bijhangt. Maar dat er veel energie door Westerwolde uit de overwinning van deze middag kan worden gehaald, is natuurlijk duidelijk.

Opstelling Westerwolde: Henk Hebers – Rudolf Riks – Henri Boekelo – Rik te Velde – Peter Beens – Mark Geukes (62e min. Jarno v.d. Laan) – Frank Riks – Kevin v.d. Laan – Elroy v.d. West – René v.d. Laan (75e min. Youri van Hoorn) – Joan Solano (75e  min. Jeremy Hekman)

Scheidsrechter: dhr. E. Koning (Scheemda)