1 - 1

v.v. Westerwolde 1 (zon)

3e klasse Herk.

19 juni 2019 20:00

Na in achttien dagen tijd in het kader van de nacompetitie twee halve finales en drie heuse finales te hebben gespeeld, is het Westerwolde alsnog gelukt promotie naar de derde klasse te realiseren. Groot was dan ook de ontlading bij spelers, begeleiding en de trouwe aanhang woensdagavond laat op sportpark De Holten in Marum, waar na een waar “voetbalgevecht” SC Bolsward na het nemen van strafschoppen op de knieën werd gedwongen. Na de reguliere speeltijd stond er een 1 – 1 stand op het scorebord, waarna er in de verlenging door beide ploegen niet meer werd gescoord. Waar SC Bolsward in de reeks strafschoppen al twee keer had gemist, was het de eer aan Rik te Velde om de beslissende elfmeter binnen te schieten. Hij faalde niet en voor Westerwolde was dat het moment om na een enerverende nacompetitie zich voor het eerst sinds achtentwintig jaar weer derde klasser te mogen noemen.

Op het kunstgras van het plaatselijke sportpark in Marum en onder hoge temperatuur, werd onder leiding van scheidsrechter Knol uit Gasselternijveen, geassisteerd door de heren Roos en Meints, exact om acht afgetrapt voor de allesbeslissende finale voor behoud van of promotie naar de derde klasse. Enigszins aftastend begonnen beide ploegen aan de wedstrijd, waarbij SC Bolsward iets meer dadendrang ten toon spreidde dan Westerwolde. Echter, vanuit een gegroepeerde verdediging onder leiding van routinier Rik te Velde wisten de Vlagtwedders van tijd tot tijd middels de lange bal voor gevaarlijke tegenstoten te zorgen. Het duurde tot de 33e minuut voordat een dergelijke counter succes opleverde. Hoewel deze avond misschien iets minder op dreef dan in voorgaande wedstrijden, sneed de aalvlugge René v.d. Laan toen over de linkerflank naar binnen, waarna hij een afgemeten strakke voorzet afleverde. Bij de tweede paal werd de bal daarna ongehinderd door middenvelder Mark Geukes op formidabele wijze binnengeknikt: 0 – 1. In het vervolg van de wedstrijd waren er nog kleine kansen voor SC Bolsward, maar ook Joan Solano wist een open schietkans in de 43e minuut namens Westerwolde niet te verzilveren. Met dreigende zwarte wolken in aantocht, blies de deze avond prima leidende arbiter Knol spelers en begeleiding na vijfenveertig minuten met een 1 – 0 voorsprong voor Westerwolde dan ook naar de thee.

Onder totaal andere weersomstandigheden werd er aan de tweede helft begonnen. De regen kletterde bij tijden op het veld, waardoor de bal veel snelheid kreeg en de voetbalomstandigheden in feite een verbetering ondergingen ten op zichte van het eerste bedrijf. Het massaal opgekomen publiek bleef ondanks de minder plezierige weersomstandigheden hun ploegen trouw aanmoedigen en voor SC Bolsward leidde dit in de 62e minuut tot succes. Een lange voorzet werd door Özgijr Akkus achterwaarts binnen gekopt en via de binnenkant van de paal plofte de bal achter doelman Henk Hebers van Westerwolde: 1 – 1. Westerwolde kroop nog door het oog van de naald, toen een honderd procent kans – “die door veel oma’s van spelers en toeschouwers in de 78e minuut in een doelpunt zou zijn omgezet” – op jammerlijke wijze door een aanvaller van Bolsward werd gemist. Verdedigend had Westerwolde verder de zaken goed op orde; aanvallend kwamen de mannen van trainer Lars van Ravenhorst er in dit deel van de wedstrijd eigenlijk minder goed aan te pas. Na ruim negentig minuten voetballen stond er dus in de ogen van velen een terechte 1 – 1 in het notitieboekje van de scheidsrechter.

In de noodzakelijke verlenging eigenlijk eenzelfde spelbeeld. Een aanvallend machteloos SC Bolsward en een bij vlagen sterk counterend Westerwolde. Wel vielen er nog een aantal goede reddingen van doelman Hebers te noteren. Gescoord werd er niet meer en derhalve moesten er uiteindelijk volgens het ABBA-syteem penalty’s worden genomen om de gewenste beslissing mogelijk te maken. Westerwolde mocht de eerste strafschop nemen en Jeremy Hekman rondde deze beheerst af. Van de volgende twee elfmeters van SC Bolsward werd er één gescoord en één op de paal geschoten. Namens Westerwolde faalden daarna René Peereboom en aanvoerder Rudolf Riks niet (tussenstand 3 -1). Hierna was het weer de beurt aan een tweetal spelers van SC Bolsward. Van deze twee strafschoppen werd de laatste door Henk Hebers gestopt op een manier zoals dat vaker van hem te zien is. De volgende, minder goed ingeschoten strafschop van de doelman zelf, werd door zijn collega gepareerd. Daarna dus de vijfde, en mogelijk beslissende  penalty namens Westerwolde door Rik te Velde. De uitwerking van deze precies voorbereide en genomen strafschop werd voor geheel Vlagtwedde dus een historisch feit. Westerwolde mag in het seizoen 2019 / 2020 weer acteren op het niveau, waarvan veel spelers, begeleiders en supporters de afgelopen weken, maar ook jaren, hebben gedroomd.

Na een serie van drieëndertig officiële wedstrijden in dit lange seizoen, zijn spelers en begeleiding nu toe aan een welverdiende vakantie. Hierna kan men zich opmaken voor een ongetwijfeld iets zwaardere competitie dan het afgelopen seizoen het geval was. Maar door het spelen van met name de vijf nacompetitiewedstrijden zijn spelers en begeleiders zichtbaar sterker uit de strijd gekomen, welke van nut kan zijn na de zomerstop. En in de wetenschap dat er waarschijnlijk over een paar maanden een aantal mooie derby’s op het programma staat, kan een ieder zich nu al verheugen op een hopelijk net zo mooi seizoen als de huidige jaargang. Westerwolde was de afgelopen maanden reclame voor de voetbalsport in Zuidoost Groningen !

Opstelling Westerwolde: Henk Hebers – Henri Boekelo – Rik te Velde – Rudolf Riks – Elroy v.d. West – Mark Geukes – Jarno v.d. Laan (55e min. Merijn te Velde) – Frank Riks (81e min. Harmen Huls) – Thom Postma (106e min. René Peereboom) – René v.d. Laan – Joan Solano (99e min. Jeremy Hekman)

Scheidsrechter: dhr. M.M. Knol (Gasselternijveen)
Assistent-scheidsrechter: dhr. R. Meints (Grootegast)
Assistent-scheidsrechter: dhr. P. Roos (Gasselte)