WESTERWOLDE PLAATST ZICH OVERTUIGEND VOOR DE FINALE VAN DE NACOMPETITIE

KSC 1 (zon)

3e klasse/4e klasse 3e/4e klasse

2 juni 2019 14:00

D. (Daniël) Dorgelo

Door een eclatante 5 – 1 overwinning op het Drentse KSC plaatste Westerwolde zich zondagmiddag voor de finale van de nacompetitie voor promotie naar de derde klasse. In deze finale – die het volgend weekend op neutraal terrein wordt gespeeld – treft het buurtgenoot Sellingen, dat zich via de reguliere competitie direct voor deze eindstrijd wist te kwalificeren. De winnaar van deze derby speelt het volgend seizoen een stapje hoger; de verliezer van deze wedstrijd krijgt middels extra wedstrijden nog een herkansing om alsnog promotie af te dwingen. Feit is dat Westerwolde deze zondagmiddag een goede stap realiseerde om de kroon op een mooi seizoen te zetten.

Onder bijna tropische omstandigheden werd er onder leiding van arbiter Dorgelo op het kunstgrasveld van sportpark De Barlage afgetrapt voor een op papier spannende nacompetitiewedstrijd. Want menigeen vroeg zich voorafgaande aan de wedstrijd af hoe de krachtsverhoudingen tussen de nummer drie van 4 D en de nummer vier van 4 E er daadwerkelijk uit zouden zien. In de praktijk bleek als snel dat Westerwolde deze middag de bovenliggende partij was. De verkregen 3 – 0 voorsprong bij rust was een magere afspiegeling van het geboden veldspel en de gecreëerde kansen door Westerwolde. In de 20e minuut kwam de thuisploeg op voorsprong door de bij de tweede paal geheel vrijstaande Jeremy Hekman. Met een geplaatst schot in de korte hoek verraste hij de niet gehele vrijuit gaande doelman van KSC. De Schoonoorders zetten daarna alle zeilen bij om de gelijkmaker te forceren, maar verder dan een aantal  gevaarlijk hoekschoppen kwam het team van trainer Hollen niet. In de 30e minuut kende scheidsrechter Dorgelo een strafschop toe aan Westerwolde. Joan Solano werd binnen de beruchte lijnen vastgehouden, waarna Jeremy Hekman koelbloedig het vonnis van elf meter voltrok: 2 – 0. Op slag van rust werd het ook nog 3 – 0. René v.d. Laan, die ook vanmiddag zijn directe tegenstanders weer vaak te vlug af was, poeierde de bal met een diagonaal schot tegen de touwen van het KSC-doel. Met deze 3 – 0 voorsprong voor de thuisploeg togen beide teams naar een verdiende en noodzakelijke verfrissing.

In de tweede helft consolideerde Westerwolde de verkregen voorsprong op beheerste manier en het team verschafte zich van tijd tot tijd een aantal grote doelrijpe kansen. Onnauwkeurigheid was er debet aan dat er niet de noodzakelijk afronding plaatsvond. En toen Westerwolde aan het wisselen sloeg en de veldbezetting er anders uit kwam te zien, kreeg KSC meer grip de wedstrijd. Wel ging dit gepaard met een serie gele kaarten, waarvan twee voor dezelfde speler. Deze speler, evenals trainer Hollen van KSC – die commentaar op de leiding had – mocht achter de omheining plaats nemen. Intussen dus met tien man spelend wist Roan Poelstra in vrije positie de bal daarna in de 77e minuut beheerst achter doelman Henk Hebers te schuiven: 3 – 1. Voor het vele publiek uit Schoonoord gloorde er weer enige hoop op een beter resultaat. Maar, hoewel het spelniveau bij de mannen van trainer Lars van Ravenhorst in de slotfase iets zakte, bleef het team de wedstrijd op een rustige manier in handen houden. En toen via een razendsnelle counter, waarbij buitenspel handig omzeild werd, Joan Solano in de 80e minuut de 4 -1 binnenschoof was het pleit beslecht voor KSC. De gasten probeerden nog wel aanvallende impulsen te ontwikkelen, maar tot echte scoringskansen leidde dit niet. Het slotakkoord was voor Westerwolde in de persoon van Jeremy Hekman. Vanaf rechts wist hij in de slotminuut zijn derde en voor Westerwolde vijfde treffer van de middag te scoren. Het arbitrale trio liet hierna niet meer aftrappen en dus kon Westerwolde en het ook  talrijk toegestroomde thuispubliek de 5 – 1 overwinning gaan vieren.

Voor KSC zit de competitie er nu op en het zal ook het volgend seizoen in de vierde klasse uitkomen. Westerwolde daarentegen kan zich nu een week lang voorbereiden op  misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. In de wetenschap dat ook de twee onderlinge competitiewedstrijden dit seizoen goede en spannende wedstrijden waren, zal er in het Pinksterweekend vast en zeker weer een boeiende confrontatie plaatsvinden. Wanneer en waar deze wedstrijd gespeeld wordt, is op dit moment nog niet duidelijk. Feit is wel dat de gemeente Westerwolde er in het seizoen 2019 / 2020 sowieso een derdeklasser bij heeft. En dat komt de voetbalsport in ons gebied alleen maar ten goede.

Opstelling Westerwolde:  Henk Hebers – Henri Boekelo – Rik te Velde (60e min. René Peereboom) – Rudolf Riks – Elroy v.d. West – Frank Riks – Kevin v.d. Laan (70e min. Jarno v.d. Laan) – Mark Geukes – Jeremy Hekman – Joan Solano – René v.d. Laan (80e min. Thom Postma)

Scheidsrechter: dhr. D. Dorgelo
Assistent-scheidsrechter: dhr. D.K.L de Haas
Assistent-scheidsrechter: dhr. J. Kuipers